Kirjat/Books

Kirjoja myyvät kirjakaupat ja verkkokirjakaupat
Books are sold by book stores and on line book stores

VINKKEJÄ SUOMALAISILLE VIINITARHUREILLE
Juha Karvonen
ISBN: 978-952-80-8937-7 Kustantaja: BoD, 2019, Helsinki, 216 sivua, saatavana kirjakaupoista ja verkkokirjakaupoista

Maapallon ilmaston lämpenemisen ennustetaan jatkuvan rajoittamistoimenpiteistä huolimatta. Suomen ilmaston lämpötilan nousu pyritään rajoittamaan 1,5°C kuluvan vuosisadan loppuun mennessä.

Tämän seurauksena osa Etelä-Suomen nykyisistä viljelykasveista ja niiden lajikkeista siirtyisi pohjoisemmaksi ja monet Keski-Euroopasta tutut viljelykasvit tulisivat täydentämään ja korvaamaan niitä.

Yksi uusista tulokkaista on viiniköynnös. Sen viljelymahdollisuuksia tutkitaan ja kokeillaan parhaillaan Pohjoismaissa ja Baltiassa. Tanskassa viiniköynnöksen kasvatus on jo edennyt ammattimaiseksi ja Ruotsissa ollaan lähes yhtä pitkällä. Norja ja Suomi tulevat perässä omalla aikataulullaan.

Kirjan itsenäisissä luvuissa käsitellään ilmastonmuutosta, tulevaisuuden viinejä, lannoituksen, viininkasvatuksen ja kasvatusmenetelmien menneisyyttä ja tulevaisuutta sekä viiniviljelmän perustamiskustannuksia suomen kielellä.

ILMASTONMUUTOS JA VIINIKÖYNNÖKSEN KASVU ETELÄ-SUOMESSA
Juha Karvonen
ISBN: 978-952-801-270-2   Kustantaja: BoD, Helsinki, 76 sivua, saatavana verkkokirjakaupoista.

Ilmastonmuutoksen toteutuessa Suomi joutuu valitsemaan tämän vuosisadan loppuun mennessä uusia eksoottiselta kuulostavia viljelykasveja kuten maissia, villiriisiä, soijaa, maapähkinää, bataattia, hirssiä ja jopa bambua Ähtärin pandoille. Yksi uusista tulokkaista on viiniköynnös, jonka nykyisiä ja tulevia viljelymahdollisuuksia Suomessa arvioidaan tässä kirjassa, joka on julkaistu väitöskirjatutkimuksen pohjalta suomalaista yleisöä varten.

NORTHERN VITICULTURE
Juha Karvonen
ISBN-10: 9523308289
ISBN-13: 978-9523308282
Publisher, BoD, Kiel, Germany, 144 pages

The book does not provide actual hints on wine growing, but instead explains in plain language how the current northern growth conditions differ from the growth conditions in the traditional viticulture countries, and what requirements they impose on northern viticulture as well as how climate change will influence them.

  • Requirements for viticulture in Nordic countries
  • A thick layer of snow is a winegrower´s friend
  • Planting depth of grapevine in the Baltic Sea region
  • The growth cycle of grapevines at 60°N latitude -High latitudes and high altitudes viticulture
  • Impact of climate change on northern viticulture

MAAPERÄN LÄMPÖTILA JA VIINIKÖYNNÖKSEN KASVU SUOMESSA

Viiniköynnöksen kasvatukseen sopivimpia maalajeja ovat savimaat tai muut hienojakoiset kivennäismaat, joiden perushiukkasten lajitekoko on alle 2 m. Ne lämpenevät keväällä nopeasti ja niissä on noin 5 %:n humuspitoisuus ja runsaasti ravinteita.

Humuspitoisuuden säilyttäminen tällä tasolla tuottaa kuitenkin ongelmia, koska eroosio vähentää jatkuvasti Keski-Euroopan rinnemaiden humuspitoisuuksia. Viiniköynnöksen nestekierto ja kasvutapahtumat käynnistyvät keväällä kasvupaikan maan lämpötilan kohottua tietylle lähes lajikkeesta riippuvalle tasolle.

Eteläeurooppalaisilla alueilla nestekierron ja kasvun alkaminen vaatii, että maan lämpötila nousee yli 10 ºC:n, mutta Etelä-Suomessa nestekierto alkaa, kun maan lämpötila nousee 40 cm syvyydessä 7⁰C:seen.

Lue lisää /Read more

.

VIINITARHURINA SUOMESSA, ARKTISEN VIININKASVATUKSEN OPAS
Juha Karvonen
ISBN-13: 9789524642101    Kustantaja: Mediapinta, Tampere, 114 sivua

Viiniköynnöslajikkeiden kehittelyssä on tapahtunut kuluneen vuosikymmenen aikana hämmästyttävän paljon. Uutta teknologiaa käyttäen on saatu aikaan viileitä sääolosuhteita kestäviä ja hyvin nopeasti kypsyviä köynnöslajikkeita. Niitä kokeillaan parhaillaan tutkimuslaitosten koetarhoilla.

Kun ne on todettu viljelyyn sopiviksi ja saatu markkinoille, Suomessakin on seuraavan vuosikymmenen kuluttua mahdollista aloittaa ammattimainen viiniköynnösten kasvatus ja aidon rypäleviinin kaupallinen tuotanto.

Harrastajille tämä kirja tarjoaa runsaasti tietoa, joka perustuu kirjoittajan omien kymmenvuotisten kokeilujen tuloksiin ja ammatilliseen tietoon.  Osittain 4-värikuvitus.

VIINIKÖYNNÖKSEN KASVATUS SUOMESSA
Juha Karvonen
ISBN – 978-952-235-161-6,
Kustantaja: Mediapinta, Tampere, 266 sivua

Viiniköynnöstä on kasvatettu Etelä-Suomen puutarhoissa ja kasvihuoneissa yli 200 vuotta. Meillä ulkona kasvatettavilta viiniköynnöksiltä vaaditaan luonnollisesti hyvää kylmänkestävyyttä mutta myös kasvukauden pitkään päivään ja valoon sopeutumista ja nopeaa kypsymisaikaa.

Eurooppalaisen jalostustyön tuloksena tällaisia uusia pohjoiseen ilmastoomme sopivia lajikkeita on tullut markkinoille melko runsaasti ja ammattimainen viiniköynnöksen kasvatus on käynnistynyt Pohjoismaissa.

Kirja on kirjoitettu erityisesti pohjoista viiniköynnöksen avomaakasvatusta varten ja siinä annetaan kokemuksiin perustuvia ohjeita sen toteuttamiseksi. Kirja on vuonna 2007 ilmestyneen Viiniköynnöksen kasvatus -teoksen uudistettu ja laajennettu laitos.

Yhteystiedot: karvju@gmail.com