Kirjat/Books

Kirjoja myyvät kirjakaupat ja verkkokirjakaupat
Books are sold by book stores and on line book stores

VIINIKÖYNNÖS – SUOMALAINEN VILJELY- JA PUUTARHAKASVI
Juha Karvonen
ISBN: 9789528062479, kustantaja: BoD, 2022, Helsinki, 500 sivua, 245 kuvaa, sidottuna ja e-kirjana, saatavana kirjakaupoista ja verkkokirjakaupoista.

Kirja käsittelee eurooppalaista viiniköynnöksen viljelyä kivikaudelta 2000-luvulle. Kirja on kirjoittajan kolmen vuosikymmenen kokemuksista, kokeiluista, muistiinpanoista, julkaisuista, kirjoituksista ja kirjoista laatima yhteenveto, joka vastaa toistuviin kysymyksiin: Kasvaako viiniköynnös Suomessa, mikä on paras kasvupaikka, millaisia köynnöksiä kannattaa hankkia ja miten viinitarhaa hoidetaan.

Ilmaston lämpenemisen ja digitalisaation aikakaudella ikivanhat viljely- ja valmistusmenetelmät ovat edelleen käytössä yhtä aikaa internetin, täsmäviljelyn, etäseurannan, robottien, geeniteknologian, nanokokoisten lannoitteiden ja luontoa säästävien uusien kasvinsuojelumenetelmien kanssa. Suotuisammat kasvuolosuhteet ja uusi teknologia edistävät viiniköynnöksen laajenemista uusille alueilla. Viiniköynnös on monipuolinen viljelykasvi, josta saa viinirypäleiden ja viinin lisäksi lukuisia muita elintarvikkeiksi kelpaavia tuotteita.

”Kirjan anti on runsas ja monipuolinen. Kieli on notkean hauska, pieni pilke silmäkulmassa. Mielestäni tämä kirja kuuluu ehdottomasti jokaisen viinin kasvatuksesta kiinnostuneen käsikirjastoon.”

– Markku Paukku, Aurora Borealis Wines -maailman pohjoisin viinitila

”Sain aikanaan innoituksen viininkasvatukseen Juha Karvosen kirjasta Viiniköynnöksen kasvatus Suomessa. Uutuuskirja Viiniköynnös -suomalainen viljely- ja puutarhakasvi tarjoaa runsain mitoin lisätietoa niin aloittelijoille kuin jo pitemmälle ehtineille ja kaupallista tuotantoa suunnitteleville viininkasvattajille.”

– Juha Quist, Ukonniemen viinitarha – Euroopan unionin itäisin viinitila

VINKKEJÄ SUOMALAISILLE VIINITARHUREILLE
Juha Karvonen
ISBN: 978-952-80-8937-7 Kustantaja: BoD, 2019, Helsinki, 216 sivua, saatavana kirjakaupoista ja verkkokirjakaupoista

Maapallon ilmaston lämpenemisen ennustetaan jatkuvan rajoittamistoimenpiteistä huolimatta. Suomen ilmaston lämpötilan nousu pyritään rajoittamaan 1,5°C kuluvan vuosisadan loppuun mennessä.

Tämän seurauksena osa Etelä-Suomen nykyisistä viljelykasveista ja niiden lajikkeista siirtyisi pohjoisemmaksi ja monet Keski-Euroopasta tutut viljelykasvit tulisivat täydentämään ja korvaamaan niitä.

Yksi uusista tulokkaista on viiniköynnös. Sen viljelymahdollisuuksia tutkitaan ja kokeillaan parhaillaan Pohjoismaissa ja Baltiassa. Tanskassa viiniköynnöksen kasvatus on jo edennyt ammattimaiseksi ja Ruotsissa ollaan lähes yhtä pitkällä. Norja ja Suomi tulevat perässä omalla aikataulullaan.

Kirjan itsenäisissä luvuissa käsitellään ilmastonmuutosta, tulevaisuuden viinejä, lannoituksen, viininkasvatuksen ja kasvatusmenetelmien menneisyyttä ja tulevaisuutta sekä viiniviljelmän perustamiskustannuksia suomen kielellä.

ILMASTONMUUTOS JA VIINIKÖYNNÖKSEN KASVU ETELÄ-SUOMESSA
Juha Karvonen
ISBN: 978-952-801-270-2 Kustantaja: BoD, Helsinki, 76 sivua, poistunut myynnistä.

NORTHERN VITICULTURE
Juha Karvonen
ISBN-10: 9523308289
ISBN-13: 978-9523308282
Publisher, BoD, Kiel, Germany, 144 pages

The book does not provide actual hints on wine growing, but instead explains in plain language how the current northern growth conditions differ from the growth conditions in the traditional viticulture countries, and what requirements they impose on northern viticulture as well as how climate change will influence them.

  • Requirements for viticulture in Nordic countries
  • A thick layer of snow is a winegrower´s friend
  • Planting depth of grapevine in the Baltic Sea region
  • The growth cycle of grapevines at 60°N latitude -High latitudes and high altitudes viticulture
  • Impact of climate change on northern viticulture

MAAPERÄN LÄMPÖTILA JA VIINIKÖYNNÖKSEN KASVU SUOMESSA

Viiniköynnöksen kasvatukseen sopivimpia maalajeja ovat savimaat tai muut hienojakoiset kivennäismaat, joiden perushiukkasten lajitekoko on alle 2 m. Ne lämpenevät keväällä nopeasti ja niissä on noin 5 %:n humuspitoisuus ja runsaasti ravinteita.

Humuspitoisuuden säilyttäminen tällä tasolla tuottaa kuitenkin ongelmia, koska eroosio vähentää jatkuvasti Keski-Euroopan rinnemaiden humuspitoisuuksia. Viiniköynnöksen nestekierto ja kasvutapahtumat käynnistyvät keväällä kasvupaikan maan lämpötilan kohottua tietylle lähes lajikkeesta riippuvalle tasolle.

Eteläeurooppalaisilla alueilla nestekierron ja kasvun alkaminen vaatii, että maan lämpötila nousee yli 10 ºC:n, mutta Etelä-Suomessa nestekierto alkaa, kun maan lämpötila nousee 40 cm syvyydessä 7⁰C:seen.

Lue lisää /Read more

.

VIINITARHURINA SUOMESSA, ARKTISEN VIININKASVATUKSEN OPAS
Juha Karvonen
ISBN-13: 9789524642101    Kustantaja: Mediapinta, Tampere, 114 sivua (Loppuunmyyty)

VIINIKÖYNNÖKSEN KASVATUS SUOMESSA
Juha Karvonen
ISBN – 978-952-235-161-6,
Kustantaja: Mediapinta, Tampere, 266 sivua (Loppuunmyyty)

Yhteystiedot: karvju@gmail.com